Gofry belgijskie przygotowane z grillem kontaktowym Braun
Przepis na drożdżowe gofry z Liege
Gofry belgijskie - przepis pochodzący z regionu Walonii we wschodniej Belgii, zyskał popularność także w Polsce. Tradycyjne belgijskie gofry na drożdżach tzw. gofry z Liege są słodsze od zwykłych gofrów, idealnie chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Przepis na gofry belgijskie należy do najpopularniejszych przepisów na gofry drożdżowe. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które miesza się z bardzo grubym cukrem zwanym cukrem perłowym, wanilią i cynamonem. Właśnie belgijskie gofry cynamonowe i gofry z wanilią kupisz od ulicznych sprzedawców w całej Belgii. Gofry z Liege to nasz ulubiony przepis na gofry z ciasta drożdżowego, zapewniam Cię, że nie ma nic lepszego na weekendowe śniadanie. Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować belgijskiego gofra z Liege, to jest to kolejny przepis, który warto wypróbować.
Gofry belgijskie przepis
Gofry belgijskie przepis na drożdżowe gofry z Liege. Tradycyjne belgijskie gofry na drożdżach tzw. gofry z Liege są słodsze od zwykłych gofrów, idealnie chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku.
Składniki:
- 180 ml letniego mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżka cukru do rozczynu drożdżowego,
- 200 g masła, roztopionego i schłodzonego,
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- pół płaskiej łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
- 450 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 150 g cukru perłowego lub grubej rafinady.
- do podania ulubione owoce, bita śmietana
Jak zrobić gofry belgijskie z Liege krok po kroku?
1. Podgrzej mleko do temperatury około 30-35 stopni, powinno być letnie. Upewnij się, że mleko nie jest zbyt gorące, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zabić drożdże. Drożdże wsyp do mleka, dodaj 2 płaskie łyżki cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
2. Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier, cynamon, cukier waniliowy, rozbełtane jajka, roztopione i schłodzone masło, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut, aż będzie odchodziło od ścianek. Ciasto na gofry z Liege powinno być miękkie, gładkie i elastyczne. Do ciasta dodaj cukier perłowy (lub inny gruby cukier) i wymieszaj łyżką lub dłońmi.
3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to około 45-60 minut, w zależności od temperatury otoczenia.
4. Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy dłonią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
5. Rozgrzej gofrownicę lub grill z blachami do pieczenia gofrów i posmaruj roztopionym masłem.
Uwaga: Każda gofrownica czy grill piecze nieco inaczej, dlatego początkowo lepiej ustawić urządzenie na niski stopień zrumienienia. Zwiększaj stopniowo temperaturę, aby znaleźć ustawienie, które umożliwi karmelizację cukru. Nasze gofry piekłam na drugim (średnim) stopniu zrumienienia w wielofunkcyjnym grillu Braun MultiGrill 9 Pro CG9167. Wyszły wyjątkowo delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Jeżeli chcecie poznać urządzenie MultiGrill 9 Pro CG9167 marki Braun, zapoznajcie się z artykułem Test grilla kontaktowego Braun MultiGrill 9 Pro Braun – przepis na domowe hamburgery.
6. Połóż kawałek ciasta na środku foremki do gofrów i zamknij urządzenie. Piecz do uzyskania złotego koloru.
Jeżeli chcecie poznać urządzenie MultiGrill 9 Pro CG9167 marki Braun, zapoznajcie się z artykułem: Test grilla kontaktowego Braun MultiGrill 9 Pro Braun – przepis na domowe hamburgery.
Udostępnij przepis na gofry belgijskie
Spodobał Ci się przepis na gofry belgijskie z Liege? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #CzteryfajeryNasze gofry piekłam na drugim (średnim) stopniu zrumienienia w wielofunkcyjnym grillu Braun MultiGrill 9 Pro CG9167. Ustawiając gofrownicę zacznij od najniższego stopnia wypieczenia.
Gofry belgijskie z Liege
Tradycja pieczenia gofrów istniała w Belgii już w średniowieczu. Pieczono je, według różnych źródeł, w metalowych gofrownicach, nad ogniem paleniska lub w popiele paleniskowym. Gofry z Liège zawierają kryształki cukru i są zazwyczaj cięższe niż belgijskie gofry brukselskie. Ponadto gofry brukselskie są prostokątne, podczas gdy gofry z Liège mają zwykle kształt rombu lub koła. Według legendy gofr z Liège został „wynaleziony” w XVIII wieku przez osobistego kucharza księcia-biskupa Liège. Gdy biskup Liège poprosił go o przygotowanie czegoś słodkiego i smacznego, kucharz stworzył gofry na bazie brioche z dodatkiem wanilii i grubego cukry. Zapach wanilii unoszący się podczas pieczenia gofrów oczarował księcia, a przepis na gofry belgijskie z Liege stał się częścią tradycyjnej kuchni tego regionu, a wkrótce także całego Królestwa Belgii.
Co to jest cukier perłowy
Cukier perłowy to rodzaj cukru popularny w Belgii i krajach skandynawskich. Nie topi się w temperaturach typowo stosowanych do pieczenia. Używa się go do dekoracji wypieków oraz do przygotowania gofrów belgijskich z Liege. Cukier perłowy powstaje z cukru, który został rozdrobniony, a następnie sprasowany na ziarna o średnicy około 2 mm.
W domowych warunkach można zrobić substytut cukru perłowego rozbijając kostki cukru na maleńkie kawałeczki. Zamiennikiem cukru perłowego jest gruba rafinada. W marketach oraz w Internecie jest również dostępny tzw. cukier perlisty - to dokładnie to samo, co cukier perłowy.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i powstał we współpracy z marką Braun.
Comments
Post a Comment